După cum bine observăm, acneea este o afecțiune ce atinge foarte mulți tineri, atât femei cât și bărbați, iar în ultimii ani, și persoane de vârsta a doua. Atunci când acneea își face apariția, oamenii caută primele soluții la medicul dermatolog și încep să trateze această afecțiune mai mult intern. De multe ori tratamentul alopat nu este necesar, dar în unele cazuri mai grave, acesta este recomandat de către medicii dermalogi chiar pe termen lung. Mare parte din medicația alopată recomandată de medici este reprezentată de medicamente precum: Roaccutane, Zynerit, Brevoxyl, creme, loțiuni și geluri cu acid salicilic, peroxid de benzoil, acid azelaic, sulf și altele.
Ce este acneea și care sunt cauzele apariției sale?
Pentru a știi cum putem trata acneea este necesar să înțelegem cum se formează, care sunt cauzele apariției și cum îi determinăm tipul. Fiecare fi de păr (folicul), chiar și cel neobservabil, care este sub formă de puf, are, pe lângă rădăcină, mai multe glande sebacee (cu grăsime). În mod normal, sebumul produs de glande se ridică pe firul de păr și iese la suprafață pentru a lubrifia și a proteja pielea și implicit firul de păr. Acneea se caracterizeză prin reținerea secreției sebacee de către anumite celule care se află la suprafață și se vede ca o ridicătură (din cauza inflamației produse prin multiplicarea agentului patogen), având in centru un punct negru sau sub forma unui filament albicios. Mai există doi factori care contribuie la apariția acneei: acumularea de celule moarte la nivelul pielii și bacterii aflate în foliculii de păr. Apare în special pe nas, frunte, bărbie, umeri. Agenții patogeni sunt stafilococul, streptococul sau anumiți microbi. Se poate coloniza foliculul de păr de către bacteria numită Propionibacterium acnes. Numărul germenilor obișnuiți care populează pielea normală depinde de starea de curățenie a epidermei. Prin piele tranzitează aproximativ 150 de substanțe din care unele sunt toxice. Din acest motiv, se impune luarea anumitor măsuri de igienă.
Ce poate conduce spre dezvoltarea acneei?
Un teren propice dezvoltării acneei este și alimentația mai puțin sănătoasă a mamei pe durata sarcinii, starea de stres, oboseala, sedentarismul, părul și tenul gras, administrarea unor medicamente, fumul de țigară, alcoolul, cafeaua, ciocolata, băuturile carbogazoase gen Cola. Cauzele acestei afecțiuni mai pot fi: disfuncțiile digestive (constipația) sau hepatice, dar și tulburările endocrine – dezechilibrul între hormonii androgeni și cei astrogeni. Spre exemplu, poate fi cauzată de o mare producție de hormoni masculini (androgeni), cumulată cu existența unor glande sebacee foarte sensibile. Când canalul care leagă aceste glande la suprafața pielii se blochează, împreună cu excesul de sebum, se produc suprainfecții sub forma așa-numitelor coșuri (pustule acneice). Coșurile sunt puncte roșii umflate cu mijloc alb. Stoarcerea lor poate provoca suprainfecții sau cicatrice. Apare mai frecvent la persoanele care fac des dopuri de ceară în urechi sau la cele cu palmele și tălpile crăpate (semn că nu consumă suficientă apă).
Tipuri de acnee
Acneea juvenilă apare la tineri (14-15 ani) iar acneea rozacee, numită popular acneea adultului, apare mai ales la femeile de peste 40 de ani. Acneea se întâlnește în 80% dintre cazuri în adolescență, iar după vârsta de 20-22 de ani se poate atenua sau chiar vindeca.
Acneea mai poate fi:
- Inflamatorie, în care se asociază o infecție microbiană (stafilococi). Aceasta are forma unor mici ridicături roșii, al căror centru devine galben, purulent, pe o suprafața mare a tenului;
- Pustuloasă, când formarea de puroi este abundentă;
- Rozacee, cheliodă sau varioliformă, caracterizată prin pete roșii (datorită înmulțirii vaselor), de fibroză, de cheratină sau de cicatrice asemănătoare celor de variolă, acestea fiind forme mai rare și/sau mai grave. Acneea rozacee prezintă mici formațiuni roșii și uneori inflamate, acneiforme, care apar pe porțiuni mai grase: nas, frunte, barbă, pomeți. La bărbați apare ribofima, care se manifestă prin mărirea în volum a glandelor sebacee de pe nas și din jurul lui, care cresc mult iar țesutul devine roșu-violaceu. Cauza poate fi o tulburare digestivă, abuz de condimente, o tulburare endocrină sau ereditatea.
Chisturile polisebacee și confundarea acestora cu acneea
De multe ori am observat că oamenii confundă apariția unor chisturi polisebacee pe zona gâtului sau a frunții, cu acneea. Chisturile polisebacee (umflături cu aspect albicios) sunt cauzate de blocarea și inflamarea ușoară a foliculului sub suprafața pielii. Acestea pot atinge toate tipurile de ten iar apariția lor este cauzată de asfixierea epidermei pe zona respectivă. Atunci când pH-ul pielii este modificat (din cauza lipsei de apă în țesut, a unor produse cosmetice degresante sau antiacneice – prea puternice pentru un ten asfixic – aplicate pe termen lung, a folosirii săpunului pe termen lung, a stresului sau alimentației necorespunzătoare), pielea nu numai că își modifică ușor culoarea dar aceasta nu mai respiră corespunzător. Acest lucru duce la un dezechilibru în procesul de eliminare a sebumului sau a toxinelor, prin piele. Atunci când se reține mai mult în epidermă decât ar fi trebuit să se elimine, ne confruntăm cu un ten asfixic. Această asfixie conduce la apariția acestor chisturi polisebacee, blocate în piele și care, prin stoarcere, ies foarte greu sau deloc. Cea mai predispusă zonă a tenului la asfixie este zona gâtului și a tâmplelor, zone care se încarcă mai mult decât altele cu transpirație, praf etc. Motivul pentru care oamenii confundă apariția chisturilor polisebacee cu acneea este următorul: aproape 90% din cazuri încearcă să stoarcă aceste chisturi. Datorită faptului că acestea sunt asfixiate în epidermă, fără o vaporizare adecvată, acestea nu ies sau ies pe jumătate, în interior rămânând mare parte din sebum. La câteva ore după stoarcere, pentru faptul ca acel chist a fost doar chinuit și nu extras, acea zonă este predispusă inflamării, luând aspectul unui coș în doar în cateva ore. Limfa pe care o produce organismul în primele minute după stoarcere, va atinge și porul de lângă pe care îl poate inflama automat deoarece această limfă nu este curată și conține urme din chistul ”chinuit”. Astfel, un por sănătos poate fi afectat și în cateva săptămâni ne putem trezi cu un ten inflamat pe o zona destul de mare. Tenul asfixic este predispus la apariția acneei dar el, inițial, nu este un ten acneic ci un ten care prezintă un dezechilibru la nivel de pH, respirație și eliminare.
Cum ne putem ajuta tenul asfixic?
În primul rând este foarte important să nu stoarcem acasa, singuri, chisturile polisebacee. Pentru extracție acestea necesită o vaporizare corect efectuată și o apăsare diferită în momentul stoarcerii. Un estetician profesionist știe asta și nu ar face o extracție fără o vaporizare adecvată, daca se merge pe o metodă mai tradițională de tratament cosmetic facial. În al doilea rând, un ten asfixic poate fi ajutat cu produse cosmetice capabile să regleze pH-ul pielii, să hidrateze profund și să restabilească funcțiile de respirație și eliminare a pielii. În cazul în care asfixia este prezentă de mai mult timp și chisturile polisebacee s-au înmulțit, recomandam să apelați la esteticianul dvs sau la medicul dvs. Un ten asfixic se poate trata prin produse pure și naturale și nu necesită, în cele mai multe cazuri, un tratament alopat. De reținut: un ten asfixic nu înseamnă neaparat un ten uscat și desidratat. Asfixia se poate instala și în cazurile tenurilor grase, acneice sau sensibile.
Recomandările Careless Beauty by Elena Oancea
În cazul tenurilor acneice (toate formele) sau grase și asfixice Careless Beauty recomandă: Extractul uleios cu fructe de cătină (Hippophae rhamnoides), pentru demachiere; Loțiunea Antiacnee (în cazul tenurilor acneice, cu pustule acneice minore sau majore cât și chisturi polisebacee); Loțiunea pentru ten gras (în cazul unui ten cu exces de sebum și pori dilatați, cu chisturi polisebacee sau coșuri care apar din când în când); Gomajul pentru ten gras și acneic; Masca Antiacnee (în cazul tenurilor acneice, cu pustule acneice minore sau majore cât și chisturi polisebacee); Masca pentru ten gras (în cazul unui ten cu exces de sebum și pori dilatați, cu chisturi polisebacee sau coșuri care apar din când în când); Crema cu efect regenerator (cremă de noapte); Fondul de ten regenerator – baza pentru machiaj (crema de zi); Apa din fructe de cătină – aplicată seara și dimineața, prin pulverizare
În cazul tenurilor uscate și sensibile dar ușor asfixice, cu mici chisturi polisebacee prezente: Extractul uleios cu fructe de cătină (Hippophae rhamnoides), pentru demachiere; Loțiunea pentru ten uscat, sensibil, cuperoză, iritații și alergii; Gomajul pentru ten uscat, mixt, cu pete și pistrui; Compresa Revitalizantă; Masca pentru ten uscat, sensibil, cuperoză, iritații și alergii; Crema cu efect regenerator (cremă de noapte); Fondul de ten regenerator – baza pentru machiaj (crema de zi), Apa din fructe de cătină – aplicată seara și dimineața, prin pulverizare.
Informații parțiale extrase din Incursiune în Medicina Naturistă, Autor: Speranța Anton, Ediția a XV-a, Editura Polirom