Blog
Acneea (coșurile)
Ce este Acneea?
Când apare acneea?
Dacă până acum cativa ani, observam în cabinetele noastre acnee juvenilă la vârsta de 15-16 ani, în ziua de astăzi, aceasta a devenit o problemă reală chiar și pentru copiii sub 10 ani. Cu acnee se confruntă mai mult de 85% dintre adolescenți. Debutează, de obicei, la pubertate și poate să dispară lent, pe măsură ce persoana inainteaza in varsta, însă dacă nu s-a găsit o rezolvare totală în adolescență, coșurile pot continua să apară chiar și la vârsta adultă.
Ce efecte poate cauza acneea?
Acneea este o afecțiune dermatologică, dar efectele sale nocive invazive nu rămân doar la suprafața pielii. Uneori, aceste efecte ale tenului acneic provoacă, în substrat adânc, o încărcătură emoțională asupra indivizilor.
Schimbarea aspectului pielii (uneori bruscă) poate duce la o schimbare de imagine asupra propriului corp care, la rândul său, derivă în teamă, rușine, anxietate, agresiune sau stigmatizare în cadrul grupurilor sociale.
Tenul acneic
Tenul acneic prezintă o dereglare a glandelor polisebacee din piele. Blocarea secreției de sebum se manifestă datorită unui proces (tipar) de keratinizare în foliculul pilos care suferă modificări. În multe cazuri, acneea de pe față se extinde sub formă de coșuri pe bărbie, pe gât sau coșuri pe frunte. Totuși, foarte des putem întânim doar acnee pe frunte, la adolescenți. Studii științifice raportează faptul că hiperactivitatea hormonilor androgeni stimulează sebocitele și keranocitele foliculare și, astfel, se ajunge la hiperplazia glandelor sebacee și a seboreei care caracterizează acneea.
Cum se formează acneea?
Când resturile lipidice se oxidează adanc pe canalul porilor, se formează comedoame închistate (chisturi polisebacee) sau, mai popular, coșuri sub piele.
Când foliculul are un portal de intrare la nivelul pielii, masa semisolidă iese la suprafață și formează un dop, producând comedoame deschise (puncte negre).
Ambele categorii de comedoame, la un moment dat, netratate expandează în țesut până acesta se inflamează și produc infecție a pielii. Deoarece porii se interconectează în adâncul țesutului epidermic, în timp comedoamele inflamate se transformă în pustule, iar pustulele în rețele pustuloase subdermice și, astfel, țesutul începe să fie distrus în masă.
Bacteriile care pot influența acneea
Speciile bacteriene care se regăsesc la nivelul pielii aparțin de patru categorii principale: Actinobacteria, Proteobacteria, Bacteroidetes și Firmicutes, din care peste 60% aparțin de trei genuri: Staphylococcus, Corynebacterium și Propionibacterium. S. aureus - care este cea mai des întâlnită bacterie în microbioza pielii, responsabila de infecții majore cum ar fi foliculita și acneea. Comportamentul său matricial la nivel celular, îi permite invadarea celulelor gazdă, conectându-se la fiecare celulă pe care sistemul său o poate penetra. Pe măsură ce se instalează în țesutul epidermic, desfășoară o reacție în lanț, distrugând astfel țesutul și facilitând extinderea în straturile mai profunde ale pielii.
Ambele categorii de comedoame, la un moment dat, netratate expandează în țesut până acesta se inflamează și produc infecție a pielii. Deoarece porii se interconectează în adâncul țesutului epidermic, în timp comedoamele inflamate se transformă în pustule, iar pustulele în rețele pustuloase subdermice și, astfel, țesutul începe să fie distrus în masa.
Bacteriile care pot influența acneea
Speciile bacteriene care se regăsesc la nivelul pielii aparțin de patru categorii principale: Actinobacteria, Proteobacteria, Bacteroidetes și Firmicutes, din care peste 60% aparțin de trei genuri: Staphylococcus, Corynebacterium și Propionibacterium. S. aureus – care este cea mai des întâlnită bacterie în microbioza pielii, responsabila de infecții majore cum ar fi foliculita și acneea. Comportamentul său matricial la nivel celular, îi permite invadarea celulelor gazdă, conectându-se la fiecare celulă pe care sistemul său o poate penetra. Pe măsură ce se instalează în țesutul epidermic, desfășoară o reacție în lanț, distrugând astfel țesutul și facilitând extinderea în straturile mai profunde ale pielii.
Tipuri de Acnee
Debutează odată cu pubertatea și, netratată, poate continua mulți ani, modificând aspectul normal al pielii. În timp, apar comedoanele, ca niște puncte negricioase (dopuri de sebum la nivelul orificiului polisebaceu). Acneea poate rămâne în acest stadiu (acnee comedoniană) și să manifeste o culoare ușor cenușie a pielii. Totuși, în cele mai multe cazuri, în jurul comedonului se produce o roșeață, urmată de apariția unei pustule.
În procesul de vindecare pustula este însoțită de o crustă, iar la căderea ei rămâne o cicatrice ușor înfundată. Alteori, la baza pustulei se formează unul sau mai mulți noduli dureroși care supurează și, la presiune, elimină o substanță care conține un amestec de puroi și sânge inflamat, de culoare roșu-violaceu. Când nodulii cuprind și pielea în profunzime se formează abcese care, după vindecare, lasă cicatrici adânci. Cauza acneei juvenile este seboreea. Uneori se poate asocia si cu infectarea țesutului epidermic cu stafilococi, însă nu sunt de neglijat nici tulburări de origine digestivă și endocrină.
Este frecventă la femeile între 40 și 50 de ani. Se instalează pe un fond de congestie (roșeață). Această congestie apare întâi accidental la nivelul pomeților, apoi pe pielea nasului și, treptat, pe măsură ce avansează, formează o rețea de arborizații vasculare. Curând, mai ales la nivelul pomeților, se formează pustule. Dacă infecția se adâncește în derm, pielea capătă un aspect îngroșat.
Este considerată o variantă cronică, supurată, a acneei vulgare. Cauza bolii este necunoscută, dar sunt incriminați numeroși factori precum ereditatea, lipsa vitaminelor C, D2 și D3. Diferiți microbi, mai ales stafilococii, pot influența apariția ei. Afecțiunea se caracterizează prin comedoame numeroase și voluminoase, izolate sau grupate, papule și papulopustuloase asemănătoare cu cele de la acneea juvenilă, noduli, chisturi sebacee, abcese profunde cu puroi grăsos care comunică între ele prin veritabile galerii intradermice sau se deschid la suprafața pielii prin traiecte fistuloase. Orificiile de suprafață sunt acoperite cu cruste negre, apar placarde roșii, uneori papilomatoase precum „murele”.
Poate fi cauzată de unele medicamente care produc o erupție acneiformă pe o epidermă predispusă. Alte medicamente pot agrava o acnee existentă. Luminalul, folosit în tratamentul epilepsiei, în cure prelungite, prin creșterea grăsimilor de la suprafața pielii poate să determine apariția unor coșuri sau să agraveze o acnee vulgară. Cortizonul și A.C.T.H-ul pot provoca, la cei predispuși, dar nu înainte de pubertate, o erupție acneiformă formată din mici papule sau papulopustule cu sediul pe frunte, torace și membrele superioare. Hidrazida determină uneori o erupție acneiformă asemanatoare cu cea a cortizonului, formată din papule mici, brun-închise, uneori fără comedoame sau coșuri. Leziunile se observă pe față, dar pot fi răspândite pe tot trunchiul și chiar pe fese. Vitamina D, în doze mari, poate produce o erupție acneiformă asemănătoare cu cea generată de hidrazidă. Iodul și bromul sub formă de săruri, după o administrare prelungită, pot provoca erupții acneiforme asemănătoare, ca localizare, cu acneea vulgară, dar cu un debut acut și un caracter inflamator accentuat. Dozele foarte mari pot exacerba o acnee existentă.
Consultă aici specialiștii Careless Beauty pentru planul tău de tratament.
Manifestările acneei?
Inflamarea comedoamelor mai poate fi amplificată și de prezența Propionobacterium acnes, o bacterie gram-pozitivă din microbioza pielii care, atunci când colonizează canalele foliculare și proliferează, descompune sebumul în trigliceride. Acest proces este iritativ și inflamator.
Inflamația este principala caracteristică și este cel mai frecvent observată în acneea pe față sau pe spate. În cazurile mai grave, pustulele (coșurile) se transformă în papule, noduli și chisturi profunde. În cazuri și mai severe, mai multe papule și mai mulți noduli inflamatori se interconectează și formează sinusuri drenante. Aceste forme acneice grave produc cicatrici cronice și pete pigmentare inestetice.
Cheia succesului în tratarea acneei la Careless Beauty
Experiență vastă în tratarea afecțiunilor pielii
Combinații și concentrații unice brevetate, cu beneficii incontestabile în tratarea acneei. Experiență de peste 30 de ani în tratarea acestei afecțiuni.
Vezi aici cum tratăm acneea.
Plante atent selecționate
Toate plantele provin din culturile noastre proprii Biodinamice sau din mediul lor sălbatic. Recoltăm plantele în momentul optim de maturitate pentru a obține cea mai înalta calitate și cantitate de compuși bio activi.
Vezi ingrediente esențiale din gama anti acnee
Procesare inovativă
Metode inovative de procesare ce conduc către maximul potențial curativ al ingredientelor. Solvent 100% vegetal brevetat utilizat în compozițiile noastre, datorită căruia valabilitatea produselor este de 2 ani.
Află mai multe despre Brevetele de invenție Careless Beauty.
Rutine eficiente, 100% naturale
Rutine simple și eficiente care tratează afecțiunea din profunzimea stratului epidermic. De la o luna la altă pielea își îmbunătățește aspectul prin stimularea regenerării celulare.
Vezi rutina de îngrijire pentru tenul acneic.
Experiență vastă în tratarea afecțiunilor pielii
Combinații și concentrații unice brevetate, cu beneficii incontestabile în tratarea acneei. Experiență de peste 30 de ani în tratarea acestei afecțiuni.
Vezi aici cum tratăm acneea.
Plante atent selecționate
Toate plantele provin din culturile noastre proprii sau din mediul lor sălbatic. Recoltăm plantele în momentul optim de maturitate pentru a obține cea mai înalta calitate și cantitate de compuși bio activi.
Vezi ingrediente esențiale din gama anti acnee
Procesare inovativă
Metode inovative de procesare ce conduc către maximul potențial curativ al ingredientelor. Solvent 100% vegetal brevetat utilizat în compozițiile noastre, datorită căruia valabilitatea produselor este de 2 ani.
Rutine eficiente, 100% naturale
Rutine simple și eficiente care tratează afecțiunea din profunzimea stratului epidermic. De la o luna la altă pielea își îmbunătățește aspectul prin stimularea regenerării celulare.
Vezi rutina de îngrijire pentru tenul acneic.
Cum tratăm Acneea?
Tratatarea acneei este bine să înceapă cât mai devreme pentru a minimiza daunele provocate la nivelul pielii, la nivel psihologic, emoțional și social.
De multe ori se recomandă tratamente medicamentoase interne sau aplicate local pentru vindecarea acneei, dar la Careless Beauty am demonstrat de-a lungul anilor că plantele vin cu proprietăți curative incontestabile în tratarea acneei.
Află în continuare care sunt compușii cheie, rutinele și tratamentele care te vor ajuta în vindecarea acestei afecțiuni.
Compuși Esențiali în tratarea acneei:
Toți compușii biodinamici Careless Beauty din gama de produse destinate tratării tenului acneic sunt studiați și combinați, astfel încât să aducă pielii tale beneficii reale. Compusii bio-activi ai gamei antiacnee vin către piele cu aport major:
- Antioxidant
- Antimicrobian
- Antiinflamatoriu
- Regenerator
Cum tratăm Acneea?
Tratatarea acneei este bine să înceapă cât mai devreme pentru a minimiza daunele provocate la nivelul pielii, la nivel psihologic, emoțional și social.
Află în continuare care sunt compușii cheie, rutinele și tratamentele care te vor ajuta în vindecarea acestei afecțiuni.
Compuși Esențiali în tratarea acneei:
Toți compușii Careless Beauty din gama de produse destinate tratării tenului acneic sunt studiați și combinați, astfel încât să aducă pielii tale beneficii reale. Compusii bio-activi ai gamei antiacnee vin către piele cu aport major:
- Antioxidant
- Antimicrobian
- Antiinflamatoriu
- Regenerator
Ingrediente Esențiale din gama Antiacnee
Frasinul
Frasinul (Fraxinus excelsior L.) este un arbore de înălțime mare, ce vine cu podoabe puternice, farmacopee. Polenul crud din florile frasinului sunt o sursă de antibiotic pur și natural, cu un mare potential curativ, care oferă pielii infectate cu pustule acneice un aport de antibiotice naturale ce întrece orice sinteză!
Compoziție bogată în acizi organici:
- acid Malic responsabil în detoxifiere; aduce strălucire și netezire a pielii, fiind un puternic stimulator de energie regenerantă a celulelor epidermei.
- acid Ursolic cu acțiune benefică în restructurarea fibrelor de colagen cu acțiune regenerativă a epidermei afectate de acnee.
- acid Tanic cu acțiune puternic antimicrobiană, antibacteriană, astringentă și antioxidantă.
- ulei eteric cu un conținut unic în terpene – compuși aromatici ce aduc protecție arborelui în protejarea compușilor chimici naturali impotriva insectelor dăunătoare.
- derivați cumarinici și o chinonă asemănătoare cu vitamina K2 benifică în restructurarea celulară la nivel sangvin.
Mugurii de plop negru
Mugurii de plop negru (Populus nigra) conici și aromatici, pe lângă alți acizi și tanini conținuți, sunt o sursă valoroasă de propolis natural. Se recoltează doar în câteva zile pe an, iar prețioasa lor compoziție bogată în propolis, combate cu succes infecțiile și inflamațiile cutanate.
Mugurii de pin
Mugurii de pin (Pinus sylvestris) recoltați în chiar din prima săptămână de la înmugurire, aduc proprietăți antioxidante ridicate și, de asemenea, prezintă activitate antivirală, antibacteriană, antimicotică, antiparazitară (datorită conținutului ridicat în terpene). Astfel, compușii speciali ai acestor muguri sunt utilizați cu succes în dermato-cosmetică, inclusiv în tratarea acneei.
Rutina de îngrijire pentru tenul acneic
Vezi mai jos cum să-ți organizezi rutina de îngrijire by Careless Beauty.
Pas 1. Eliminarea impurităților.
- Înmoaie o dischetă în Apă din fructe de cătină.
- Toarnă peste discheta umezită 2-3 picături de Extract uleios cu fructe de cătină.
- Realizează demachierea în mod ascendent!
Pas 2. Tonifiere/Vitaminizare. Aplicarea Loțiunii Antiacnee.
- Înmoaie o singură dischetă cu loțiune.
- Desfă în două (pentru a nu risipi produs în grosimea unei dischete)
- Șterge tenul tenul în mod ascendent.
- Menține comprese îmbibate în loțiune pe zonele foarte afectate – timp de 15 min.
Pas 3. Curățare profundă. Aplicarea Gomajului pentru ten gras și acneic.
- Aplică pe toată fața, gât și decolteu, pe pleoape și sub pleoape.
- Aplică într-un strat potrivit de gros, astfel încât să rămână umed cât mai mult timp.
- Menține gomajul umed pulverizând Apă din fructe de cătină.
- Lasă gomajul să acționeze timp de 15-30 minute.
- Îndepărtează cu apă, prin ușor masaj.
- Omogenizează gomajul înainte de fiecare utilizare.
- Este o foarte bună soluție pentru coșuri.
Pas 4. Regenerare celulară. Aplicarea Măștii Antiacnee.
- Aplică masca pentru coșuri după îndepărtarea gomajului.
- Aplică într-un strat potrivit de gros, astfel încât să rămână umedă cât mai mult timp.
- Menține masca umedă pulverizând Apă din fructe de cătină.
- Lasă masca să acționeze timp de 15-30 minute.
- Îndepărtează cu apă, prin ușor masaj.
Pas 5. Hidratare/Cicatrizare. Aplicarea Cremei hidratante regeneratoare.
- Aplică prin ușor masaj pe toată fața, în jurul ochilor, pe gât și decolteu.
- Suplimentar, poți pulveriza Apă din fructe de cătină peste crema hidratantă pentru ten acneic, pentru a-i mări gradul de absorbție.
Pas opțional. Întinerire celulară. Aplicarea Elixirului anti-aging.
- Aplică Elixirul cu 15 minute înainte de Crema hidratantă regeneratoare.
- Poți aplica Elixirul pe zona fruntii, ochilor, pomeți, în jurul buzelor, pe gât și decolteu, în cantitate mică, prin ușor masaj.
- Pentru a accelera procesul de cicatrizare, aplică Elixirul și pe cicatricile post acneice.
- Agită recipientul înainte de utilizare.
Pas 1. Hidratare/Revitalizare.
- Pulverizează Apă de catină pe ten.
Pas 2. Tonifiere/Vitaminizare. Aplicarea Loțiunii Antiacnee.
- Înmoaie o singură dischetă cu loțiune.
- Desfă în două (pentru a nu risipi produs în grosimea unei dischete)
- Șterge tenul tenul în mod ascendent.
- Loțiunea antiacnee este un pas important în remediul pentru coșuri.
Pas 3. Protecție/Regenerare. Aplicarea Fondului de ten regenerator (bază pentru machiaj).
- Aplică pe tenul uscat (să nu fie umed, deoarece argila, în contact cu apa, creează o peliculă albă pe față).
- Masează ușor până la matifiere.
- Matifiază, hidratează și menține un pH optim al pielii.
- Nu are grad de acoperire.
- Ulterior, poți aplica machiaj.
- Omogenizează recipientul înainte de fiecare utilizare.
- Amestecă bine conținutul și aplică pe față, gât și decolteu la fel cum ai aplica un fond de ten obișnuit.
Pas Opțional 1. Hidratare/Cicatrizare. Pentru tenul sau zonele uscate. Aplicarea Cremei hidratante regeneratoare.
- Aplică pe zonele uscate înaintea Fondului de ten.
- Aplică prin ușor masaj pe toată fața, în jurul ochilor, pe gât și decolteu, dacă tenul este uscat.
- Suplimentar, poți pulveriza Apă din fructe de cătină peste crema hidratantă pentru ten acneic, pentru a-i mări gradul de absorbție.
Pas Opțional 2. Întinerire celulară. Aplicarea Elixirului anti-aging.
- Aplică Elixirul cu 15 minute înainte de Crema hidratantă regeneratoare.
- Poți aplica Elixirul pe zona fruntii, ochilor, pomeți, în jurul buzelor, pe gât și decolteu, în cantitate mică, prin ușor masaj.
- Pentru a accelera procesul de cicatrizare, aplică Elixirul și pe cicatricile post acneice.
- Agită recipientul înainte de utilizare.
Vezi aici toate produsele recomandate pentru îngrijirea tenului acneic.
De ce recomandăm ca această schemă, în care regăsiți cele mai bune produse pentru acnee, să fie urmată zilnic?
Așa cum la 28-30 de zile are loc regenerarea celulară în organismul uman, prin aplicările zilnice ale măștii de față pentru coșuri și a gomajului, concentrația ridicată de substanțe active din seva mesteacanului, fructele de cătină și extractele din plante cu efecte antiinflamatorii și antimicrobiene, pătrund până în stratul bazal al epidermei și stimulează reînnoirea celulară. Acest fenomen de regenerare înseamnă, în același timp, reîntinerire, revitalizare, hidratare și prospețime.
Vezi câteva dintre tratamentele de succes de la Careless Beauty
Înainte și după
Vezi câteva dintre cazurile de acnee remediate la Careless Beauty.
Testimoniale
Află părerea oamenilor despre tratamentele și soluțiile anti acnee Careless Beauty.
Înainte și după
Toate plantele provin din culturile noastre proprii sau din mediul lor sălbatic. Recoltăm plantele în momentul optim de maturitate pentru a obține cea mai înalta calitate și cantitate de compuși bio activi.
Testimoniale
Metode inovative de procesare ce conduc către maximul potențial curativ al ingredientelor. Solvent 100% vegetal brevetat utilizat în compozițiile noastre, datorită căruia valabilitatea produselor este de 2 ani.
Înainte și După tratamentul Antiacnee Careless Beauty
Acnee cauzată de S. aureus - timp de vindecare 12 luni (rutina cu produsele Careless Beauty și tratament periodic în cabinet)
Inainte: aspect inflamator mediu spre sever cu multiple pustule interconectate și chisturi acneice dureroase în stratul profund epidermic; ten deshidratat, lipsit de elasticitate.
Dupa: vindecarea infectiei și eliminarea zonelor rosiatice/sensibile; tenul este elastic si rehidratat.
Acnee medicamentoasă - timp de vindecare 6 luni (rutina cu produsele Careless Beauty și tratament periodic în cabinet)
Inainte: sebum în exces cu explozie de pustule (coșuri) acneice inflamate - în urma unor tratamente interne medicamentoase.
Dupa: vindecarea acneei și reglarea producției de sebum - în 3 luni de la începerea planului de tratament. Recomandarea ca pentru încă 3 luni sa se mențină rutina Careless Beauty pentru regenerarea cicatricilor.
Acnee cauzată de S. aureus - timp de vindecare 12 luni (rutina cu produsele Careless Beauty și tratament periodic în cabinet)
Inainte: aspect inflamator sever cu multiple canale suprainfectate și pustule infecțioase la suprafața epidermei; Ten foarte gras cu seboree abundentă și un pH spre bazic
Dupa: vindecarea infectiei si reglarea pH-ului; epiderma regenerata și cicatrici recuperate în proportie de 80%.
Produse recomandate pentru tenul acneic
Extract uleios cu fructe de cătină
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 129,00 lei.
Loțiune Antiacnee
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 145,00 lei.
Gomaj pentru ten gras și acneic
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 259,00 lei.
Mască de față pentru ten acneic
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 245,00 lei.
Elixir anti-aging
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 599,00 lei.
All Skin – Baza machiaj
Cel mai mic preț în ultimele 30 de zile a fost: 159,00 lei.
Tratamente recomandate pentru tenul acneic
Specialiștii Careless Beauty sunt alături de tine!
Testimoniale Video
în urma Tratamentului Antiacnee Careless Beauty
Știai că?
💎 Toate ingredientele vegetale dermato – cosmetice, biodinamice provin din culturi proprii sau flora spontană a României si sunt atent selectate și procesate printr-un protocol unic brevetat!
💎 Toate produsele Careless Beauty sunt biodinamice, 100% naturale, fără adaosuri de sinteză, fără conservanți chimici, fără parfum adăugat și netestate pe animale!
💎 Careless Beauty deține până în prezent 4 Brevete de Invenție și 4 Premii & Medalii Koreene pentru produse din portofoliul companiei! Și lucrăm pentru următoarele… 😊
💎 Careless Beauty testează, concepe si fabrică toate produsele în laboratorul propriu!
💎 Laboratorul și toate produsele Careless Beauty respectă standardele UE de bune practici!
Află mai multe despre Brevete, Premii și Cercetări ştiinţifice AICI.
PRODUSELE CARELESS BEAUTY SUNT NOTIFICATE CONFORM NORMELOR CEE. TOATE MATERIALELE VEGETALE PROVIN DIN CULTURI PROPRII CARE PROMOVEAZĂ AGRICULTURA REGENERABILĂ.
Articole Recomandate
Află acum tot ce trebuie să știi despre Acnee în articolele de mai jos
Acneea Rozacee
Cum putem remedia acneea în timpul expunerii la soare
Acneea stafilococică (Staphylococcus aureus)
Ce spune media despre noi?
Bibliografie
(1) Ayer, J, & N Burrows, 2006, “Acne: more than skin deep”, Postgraduate medical journal vol. 82, 970: 500-6. doi:10.1136/pgmj.2006.045377
(2) Sc O’brien, Jb Lewis & Wj Cunliffe, 1998, “The Leeds revised acne grading system”, Journal of Dermatological Treatment, 9:4, 215-220, DOI: 10.3109/09546639809160698
(3) https://www.researchgate.net/figure/APSEA-assessment-of-psychological-and-social-effects-of-acne_fig1_6896348
(4) https://www.cardiff.ac.uk/medicine/resources/quality-of-life-questionnaires/cardiff-acne-disability-index
(5) James W D., 2005, “Acne”, N Engl J Med, 352(14):1463-72, DOI:10.1056/NEJMcp033487
(6) L. Papadopoulos, R. Bor & C. Legg, 1999, “Psychological factors in cutaneous disease: An overview of research”, Psychology, Health & Medicine, 4:2, 107 126, DOI: 10.1080/135485099106261
(7) Mallon E, Newton JN, Klassen A, Stewart-Brown SL, Ryan TJ, Finlay AY., 1999 Apr., “The quality of life in acne: a comparison with general medical conditions using generic questionnaires”, Br J Dermatol., 140(4):672-6. doi: 10.1046/j.1365-2133.1999.02768.x. PMID: 10233319