Articole, Presă

Beneficiile ACIDULUI URSOLIC aduse pielii – articol publicat în numarul din mai 2016 al revistei Tango

coperta Revista Tango - mai 2016 - carelessbeauty.ro

După cum bine știm, conform literaturii de specialiate dar și studiilor științifice realizate la nivel național și internațional, plantele dețin în mod natural o multitudine de compuși benefici organismului nostru. Zona geografica a României gazduiește peste 3400 de specii de plante cu potențial terapeutic fenomenal, mare parte din ele fiind atent studiate de catre centre universitare din România, Franța, Italia și SUA. Conform studiilor efectuate de un grup de cercetători, noi specii de plante se fac remarcate și noi compuși biologic activi sunt descoperiți anual. După identificarea lor, în schimb, urmează sute de studii efectuate pe termen lung, prin o multitudine de analize fizico-chimice și ulterior, verificarea și atestarea rezultatelor, prin studii clinice, mai ales atunci când aplicabilitatea lor este în domeniul cosmetologiei sau al terapiei homeopate.

coperta Revista Tango - mai 2016 - carelessbeauty.roMenționez numărul ridicat de specii de plante românești cu potențial terapeutic deoarece consider acest lucru a fi un punct important de atins în promovarea României. Consider că țara noastră merită să atragă mai multe investiții pentru diverse proiecte de cercetare efectuate la noi sau în colaborare cu alte centre universitare sau laboratoare de specialitate din lume. Avem materie primă extrem de interesantă, avem specialiști care nu au plecat încă din țară, oameni pasionați și foarte bine pregătiți pe vaste domenii care ar putea să iși pună amprenta în studiile de specialitate. Să nu uităm, România are nu numai peisaje minunate dar și o floră extrem de bogată ce merită promovată și mai ales, protejată.

Deoarece noi, cei de la Careless Beauty, ne-am orientat spre a utiliza în compoziția produselor noastre cosmetice numai materie primă românească, voi menționa speciile de plante recoltate de pe terenurile proprii și recent studiate în detaliu: florile de crin alb (Lilium candidum), lavanda de cultură (Lavandula officinalis), lavanda sălbatică (Lavandula angustifolia), cimbrișorul (Thymus serpillum), fructele de cătină (Hippophae rhmanoides), menta salbatică (Mentha aquatica), florile și fructele de păducel (Crataegus monogyma), mugurii de brad (Abies alba), mugurii de pin (Pinus sylvestris), șovârf sau oregano (Origanum vulgare), mugurii de plop negru (Populus nigra), roiniță (Melissa officinalis) și salvia (Althaea officinalis). Toate au potențial major în regenerarea epidermei și implicit, în tratarea diverselor afecțiuni dermatologice. Beneficiile aduse pielii provin din cantitatea mare de principii active deținute. Toate aceste specii au în comun mai mulți compuși chimici de importanță cosmetică.

Unul dintre aceștia, care s-a evidențiat în mod special, produce efecte regenerative extraordinare asupra pielii. Acest compus este acidul ursolic, un compus bio, cu structura specifică acizilor organici macromoleculari policiclici. Această substanţă, în organele vegetale, se află liberă sau, de cele mai multe ori, intră în structura unor substanţe mai compexe, cum ar fi uleiurile volatile și principiile amare. Această substanță naturală, acidul ursolic, ajută la regenerarea şi restructurarea fibrelor de colagen, acţionând trofic asupra acestor tipuri de fibre. Pe lângă acțiunea regenerativă, care ne interesează în mod deosebit în cosmetologie, acest compus prezintă și acțiune antireumatică, antigutoasă, diuretică, coleretică şi sudorifică. Menționez că cercetările din ultimii ani, au pus accent major și pe proprietăţile antitumorale.

Plantele studiate de către noi care s-au evidențiat prin o cantitatea mare de acid ursolic sunt: cimbrișorul (Thymus serpillum), lavanda sălbatică (Lavandula angustifolia), florile și fructele de păducel (Crataegus monogyma) și șovârf sau oregano (Origanum vulgare). Acidul ursolic se mai găsește și în alte specii de plante cum ar fi: frasin (Fraxinus sp.), mojdrean (Fraxinus ornus), turiţa mare (Agrimonia eupatoria), cimbru (Satureja hortensis), flori de soc (Sambucus nigra) și busuioc (Ocimum basilicum). De asemenea, acest compus a fost izolat și în boabele de cafea. Pentru a evidenția și demonstra efectele regenerative ale acestui acid natural, l-am studiat intens și am adaugat un nou produs în portofoliul Careless Beauty: Elixirul Vegetal cu Efect Regenerator al pielii. Acest produs conține 13 uleiuri esențiale cu conținut ridicat de acid ursolic. Astfel, am reușit să vindecăm cicatricile rămase în urma unei acnee medicamentoase în mai puțin de 3 luni.

Ca o scurtă concluzie ce mi-aș dori să rămână întipărită în mintea noastră: flora României este un aspect cu care ne putem mândrii, dragii mei! Aceasta trebuie studiată mai mult și bineînțeles, protejată.