Natura ne oferă soluții în protejarea țesutului epidermic împotriva efectelor nocive ale razelor UV. O piele hidratată și vitaminizată constant, mai ales înainte de a merge la plajă cu aproximativ 1 lună, are toate șansele să nu fie afectată de arsuri solare și/sau pete pigmentare. Totul pleacă de la ritualul de îngrijire zilnic și produsele dedicate protecției. Un fruct care și-a dovedit potențialul regenerativ, cicatrizant și protectiv asupra pielii este cătina (Hippophae rhamnoides).
Cum recunoaștem cătina?
Cătina este un arbust ramificat și spinos, care crește în Romania începând din nisipurile și pietrișurile litorale până în regiunile muntoase, alcătuind, uneori, tufișuri destul de întinse. Frunzele sunt liniar-lanceolate, de culoare verde-cenușie pe fața superioară și albicios-argintie pe cea inferioară. Fructele sunt ovoide sau globuloase, lungi de 5–10 mm și late de 4–8 mm, de culoare verde la început și galben-portocalie la completa lor maturitate, grupate în mănunchiuri pe crenguțe. Planta poate crește până la 2–5 m.
Recoltarea fructelor o facem toamna, iar acest proces este unul dificil, fiind nevoiți să avem mare grijă la spini și modul în care tăiem crenguțele.
Beneficii pentru organism și piele
Fructele de cătină sunt utilizate utilizate des în tratarea diferitelor afecțiuni interne sau externe ale organismului uman. Uleiul de cătină, spre exemplu, prezintă beneficii în afecțiuni interne precum ulcerul gastric și duodenal, diaree, reumatism, afecțiuni neuroendocrinologice, circulatorii și hepatice. De asemenea, cătina mai este utilizată în alcoolism, stres, astenie, anemie, hipertensiune arterială și gingivite. Are efect asupra stărilor depresive, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor, afecțiunilor bucale, faringitelor, gripei, intoxicațiilor și chiar leucemiei.
La nivelul pielii, extractele din fructe de cătină au o acțiune generală de hrănire, revitalizare și regenerare celulară cu aplicabilitate în tratarea acneei, dermatitelor, pruritului, eczemelor, rănilor și arsurilor pielii. De asemenea, ajută la reducerea efectelor vătămătoare ale radiațiilor solare având cu conținut ridicat de β-caroten, chiar de zece ori mai mult decât morcovul. [Fragment din lucrarea de doctorat I-.A.Oancea – Studii fizico-chimice și dezvoltarea unor sisteme dinamice de senzori pentru anumite extracte din plante utilizate în produse cosmetice]
Conținut bio-activ
Fructul de cătină conține vitamina A, C, complexul B, E, P, K, F și microelemente precum fosfor (P), potasiu (K), magneziu (Mg), calciu (Ca), fier (Fe) și sodiu (Na). Cătina este bogată și în beta-caroten dar și pectine, zaharuri, aminoacizi esențiali și acizi grasi esențiali.
Flavonoidele din catină (în principal din pulpa fructului și din frunze) și uleiul (în special din semințe dar și în partea cărnoasă a fructului) sunt extrase pentru uz medicinal. Astfel, de exemplu, un produs pe bază de flavonoide conține 80% flavonoide, 20% uleiuri reziduale, vitamina C și alte componente. Uneori, extractul flavonoid este combinat cu un extract uleios. În fracția uleioasă, acizii grași nesaturați prezintă un mare interes.
Resturile de fruct (care include și membrane externe – cojile) sunt bogate în carotenoide colorate și vitamina E. Semințele prezintă cel mai înalt nivel de aicizi grași nesaturați și steroli. Are cel mai mare conținut de vitamina E și β-caroten față de alte uleiuri. Uleiul de cătină, administrat intern, poate ajuta la scaderea nivelului de colesterol, în ulcerul gastric, în afecţiuni circulatorii şi hepatice. La nivel extern poate fi utilizat in dermatoze, psoriazis, regenerarea cicatricilor în urma acneei și protejarea pielii împotriva radiaților UV pe tot parcursulul expunerii la soare.
Cum se aplică produsele Careless Beauty cu conținut de cătină pentru a beneficia de o protecție UV naturală?
Extractul uleios cu fructe de cătină – la plajă: se aplică din oră în oră pe picioare, brațe și abdomen și după ce se iese din apă. Extractul deține o fracție uleioasă grasă, care are capacitatea de a rămâne pe piele o perioadă bună de timp, chiar și când suntem în apă. Totuși, când revenim pe uscat este indicat să repetăm aplicarea; zilnic, când ieșim din casă: se aplică după dușul de dimineață, pe pielea umedă și caldă, când absorbția este cea mai mare.
Observație: este potrivit tuturor timpurilor de piele, mai ales celor cu probleme dermatologice precum acnee, dermatite, iritații, alergii sau deshidratate profundă.
Crema cu efect regenerator – la plajă: se aplică pe față, gât și decolteu, pe și sub pleoape, prin ușor masaj timp de 2 minute. Se aplică din oră în oră; zilnic, când ieșim din casă: se aplică la primele ore ale dimineții, înainte de a aplica machiaj, prin ușor masaj.
Observație: Crema este potrivită tuturor tipurilor de piele și ajută în regenerarea cicatricilor și a pustulelor acneice mult mai rapid sub acțiunea razelor solare. Astfel, un ten acneic se poate expune la soare având crema aplicată în strat mai gros pe zonele afectate, masând pielea din oră în oră cu acest produs.
Apa din fructe de cătină – la plajă: se pulverizează pe față, gât, decolteu și corp, peste Extractul uleios cu fructe de cătină și Crema cu efect regenerator, masând ușor pielea, din oră în oră; zilnic: se pulverizează pe față la primele ore ale dimineții și se curăță tenul cu o dischetă. Astfel, impuritățile eliminate peste noapte vor fi îndepărtate, iar tenul va fi revigorat. Se repetă pulverizarea când se aplică puțină Cremă cu efect regenerator. Utilizate împreună, aceste produse își sporesc gradul de absorbție și conduc către un efect dublu de protecție UV. Apa din fructe de cătină poate fi menținută în geantă și, în zilele călduroase, se pulverizează ori de câte ori coborâți din mașină sau ieșiți dintr-o clădire, urmând a vă expune direct razelor solare.
Observație: este potrivită tuturor timpurilor de ten, mai ales tenurilor cu probleme dermatologice precum acnee, dermatite, iritații și sau alergii.
Compresa revitalizantă – se aplică seara și/dimineața, înainte și/sau după expunerea la soare. Vitaminizează pielea în profunzime datorită sucului proaspăt din fructe de cătină și a sevei de mesteacăn. De asemenea, hidratează și luminează tenul. Se menține pe toată fața, pe și sub pleoape, gât și decolteu aproximativ 20-30 minute. Se îndepărtează cu apă. Ulterior se poate aplica Crema cu efect regenerator și se poate pulverize Apa din fructe de cătină.
Observație: este potrivită tuturor timpurilor de ten, mai ales tenurilor sensibile, deshidratate și iritate.
Alte produse Careless Beauty care pot fi folosite la plajă sunt: Apa din flori de lavandă și Crema anticelulitică și pentru vergeturi.