Blog

Cum putem remedia acneea în timpul expunerii la soare

Cum putem remedia acneea în timpul expunerii la soare

Acneea este o afecțiune dermatologică care afectează ambele sexe de la vârste fragede. Persoanele care suferă de acnee sunt deseori îndrumate să nu se afișeze la soare. De ce? Această îndrumare vine în urma observațiilor clinice care au descris cum pielea poate trece prin diverse stadii de sensibilizare.  Înroșirea pielii, mâncărimea și apariția inflamațiilor cutanate pot fi cauze adverse ale expunerii la soare, mai ales la ore total nepotrivite, fără protecție adecvată. Atunci, cum putem remedia acneea stând la soare? Mai mult, cum putem sparge acest mit: persoanele care suferă de acnee nu au voie să se expună la soare?

Totul pleacă de la ce anume aplicăm pe piele atunci când stăm la plajă sau, pur si simplu, în lumina razelor solare. Pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea nu este un simplu înveliș al corpului ci este un organ cu o acțiune vitală ca și cea a inimii sau a ficatului. Greutatea pielii reprezintă 6 % din greutatea corpului. Elasticitatea pielii este foarte mare astfel că, un fragment de 2 cm, suportă o greutate de 2 kg fără să se rupă. Pielea este ca o manta acidă (cu un pH de 4,5-5) care protejează mediul intern de mediul extern și care ajută corpul să respire. Pe lângă această funcție de protecție, celelalte funcții sunt: excreție, depozitare și termoreglare. Cunoscând proprietățile pielii și tipul de ten, putem face alegeri mult mai bune în materie de produse cosmetice și produse naturale capabile să ne protejeze împotriva radiaților UV, mai ales atunci când pielea suferă de o afecțiune precum acneea.

Când țesutul este afectat de acnee asta înseamnă că pielea suferă, de asemenea, la nivel de pH, respirație și eliminare. Când pH-ul pielii se modifică sau, mai bine spus, atunci când acesta se alcalinizează (peste 5-6), orice inflamație capată amploare și, astfel, o acnee evoluează destul de rapid spre un stadiu inflamator acut. Așadar, în vindecarea oricărui tip de acnee, este important să ajutăm pielea să își regleze valoarea pH-ului (să revină la o valoare acidă care să jongleze între 4-5) și nu să îl alcalinizăm în continuare cu produse dermato-cosmetice astringente. Putem face asta utilizând dermato-cosmetice cu o valoare a pH-ului apropiată de cea a pH-ului pielii. Atunci când compoziția acestor dermato-cosmetice este una 100% vegetală, cu atât mai mult vom aduce un aport de vitamine și antioxidanți necesari, la nivel topic, celor care suferă de acnee.

Extractele de fructe de cătină (Hippophae rhamnoides), mugurii de plop (Populus nigra), mugurii de pin (Pinus sylvestris), mugurii de brad (Abies alba), rășinile (resins) și extractele uleioase de cătină, crin (Lilium candidum) sau lavandă (Lavandula officinalis), vin în ajutorul tenurilor acneice, la soare. Cum? Prin sinergia componentelor biologic active care pătrund în piele. Prin aplicarea topică a acestor extracte, pielea este hrănită, hidratată, ajutată în reglarea pH-ului (aceste extracte au un pH acid), dar și în cicatrizarea și regenerarea zonelor afectate de infecție. Cicatrizarea pustulelor acneice și regenerarea cicatricilor în urma coșurilor este amplificată sub acțiunea razelor solare atunci când această compoziție biologic activă este aplicată din oră în oră.

La nivelul pielii, extractele din fructe de cătină au o acțiune generală de hrănire, revitalizare și regenerare celulară cu aplicabilitate în tratarea acneei, dermatitelor, pruritului, eczemelor, rănilor și arsurilor pielii. De asemenea, ajută la reducerea efectelor vătămătoare ale radiațiilor solare având cu conținut ridicat de beta-caroten, chiar de zece ori mai mult decât morcovul. T. Michel et. al., Food Chemistry, 2012, 131, pp. 754 – 760; H.-C. Ting et. al., Food Chemistry, 2011, 125, pp. 652 – 659

La Careless Beauty am creat pachetul SUN BODY CARE care cuprinde Crema cu efect regenerator (50 g), Extractul uleios cu fructe de cătină (65 mL) și Apa din fructe de cătină (130 mL). Aceste 3 produse pot fi aplicate pe piele, direct la soare (de evitat orele de prânz), de către persoanele care suferă de acnee, ajutând în procesul de cicatrizare, regenerare și vitaminizare profundă, fără ca pielea să se ardă și fără ca inflamația să capete amploare. Condiția este ca produsele să fie aplicate din oră în oră astfel:

PAS 1. Se aplică un strat generos de Cremă cu efect regenerator pe toată fața (sau pe zonele afectate de acnee, ex: piept, umeri) și se pulverizează Apă din fructe de cătină. Se masează împreună!

PAS 2. Se aplică Extract uleios cu fructe de cătină pe tot corpul, prin ușor masaj, pentru vitaminizare și protecție UV naturală. Veți obține și un bronz frumos. Adiacent, se poate pulveriza Apa din fructe de cătină și pe corp, din când în când.

Acești doi pași se repetă din oră în oră sau de fiecare dată după îmbăiere.

Este minunat atunci când putem pune natura la treabă, în folosul și în beneficiul sănătății pielii noastre. Natura este oricum în serviciul nostru, în permanență, hrănindu-ne ca o mamă, necondiționat. Atunci când deslușim care sunt acele specii de plante care pot contribui în vindecarea noastră, nu putem decânt să mulțumim naturii că a reușit, și anul acesta, să producă acei muguri și acele flori atât de necesare în tratarea acneei. 100% holistic.

„Prin instinct, omul se reîntoarce la natură. Intuiția și rațiunea sunt două calități umane care ne-au ajutat în ultimile decenii să trasăm o diferență destul de clară între tratamentele alopate de sinteză și cele naturiste, între un aliment artificial și unul natural și, mai mult, ne-au ajutat să determinăm răspunsul organismului nostru la toți acești produși. Convingerea fermă cu privire la efectele negative pe care produșii de sinteză le pot prezenta asupra organismulu uman a venit din partea multiplelor reacții adverse și a incompatibilităților biologice observate în timp. Astfel, un curent nou și revitalizant al terapiei holistice, naturiste, cu produși bio-activi din surse vegetale, a atras din ce în ce mai mult atenția oamenilor.” fragment din Lucrarea de Doctorat I.-A. Oancea Studii fizico-chimice și dezvoltarea unor sisteme dinamice de senzori pentru anumite extracte din plante utilizate în  produse cosmetice